Фирма ГЕМАМЕКС е доставчик на честотни инвертори повече от 20 години. Доставихме хиляди честотни задвижвания в България и събрахме богат опит в тяхното използване, инсталиране и продължителна експлоатация.

Натрупахме ноу-хау и решихме много специални задачи с техника от OMRON, YASKAWA и отскоро INVT. Имаме екип, който определено има върхови постижения в областта на използването на честотни инвертори и асинхронни сервозадвижвания. Определено мога да твърдя, че във всички предприятия на територията на България има наши инвертори и те покриват изискванията на многостранни приложения.

Безотказна работа, върхова функционалност и пестене на енергия е това, което ни дава предимства на пазара. Отчитайки изскванията на клиентите ни и натрупания опит в областта на честотните задвижвания, създадохме нова специализирана фирма ГЕМАМЕКС МОУШЪН КО., която да отговори по-ефективно на търсенето и да предложи по-комфортно обслужване на потребителите.

Ако трябва да кажа кой тип инвертор е нашият „любимец“, то това е А1000 на YASKAWA. Той се утвърди като шампион по много показатели и е най-често прилаганият при приложения със завишени изисквания от страна на товар, умни специализирани функции и пестене на енергия. Внедряван е основно в кранове, помпи и вентилатори, големи мощности в режими на пестене на енергия, синхронизиране на оси, навивни и развивни съоръжения, конвейери и шпиндели.

Той се използва за много типове двигатели като асинхронни, синхронни и синхронни с постоянни магнити. Последният тип двигатели в комбинация с инверторите А1000 или V1000 на YASKAWA са новото ни оръжие в битката за пестене на енергия. Когато самият двигател е енергоспестяващ и в комбинация с функциите за пестене на енергия на тези инвертори, се получават неочаквано впечатляващи резултати. ГЕМАМЕКС предлага специални пакетни цени за двигател и инвертор комплект. Така предоставяме на нашите клиенти възможности за откупуване на инвестицията в много кратки срокове.

Докато доскоро инверторите се търсеха за подмяна на постояннотоковите двигатели с асинхронни двигатели и честотни управления, то големият скок в пестенето на енергия сега ще става от приложения на синхронни двигатели с постоянни магнити и честотни инвертори. Нашият партньор YASKAWA е японска компания със 130-годишен опит в областта на електродвигателите и световен лидер в областта на честотните задвижвания.

ГЕМАМЕКС МОУШЪН КО. дистрибутира нейните продукти в България и може да бъде вашият иновативен партньор при пестене на енергия в областта на електрозадвижванията. Запомнете, че става дума за скокови стойности на икономия, а енергийната ефективност е ключов фактор за нашето бъдеще.

Формулата на енергийна ефективност в задвижванията днес е честотен инвертор и сихронен двигател с постоянни магнити. Само последният използува 15% по-малко енергия за извършване на една и съща работа спрямо асинхронния двигател, като към това може да добавим и пестенето на енергия от инвертора. Комбинацията на инвертор и гореописания двигател в реални приложения може да достигне до 50% пестене на енергия.

Типични приложения засега са ескалатори, транспортни ленти и решения при вентилация, но в бъдеще машиностроителите също ще прибегнат до тези двигатели защото са по-леки от асинхронните и имат по-добри динамични характеристики. Важна особеност на тези двигатели е , че обикновено са без вградена спирачка, но пък осигуряват висок въртящ момент.

Георги Генчев, президент на ГЕМАМЕКС

Източник сп.“Инженеринг ревю“

Повече от 90 години YASKAWA произвежда продукти за целите на мехатрониката. Множество основополагащи иновации в разработката на честотни инвертори, сервозадвижвания и моушън контролери, както и изключителната надеждност на нейните изделия, направиха тази компания световен лидер. Световните постижения на компанията могат да бъдат проследени, както следва:

• 1974 г. започва серийното производство на първия транзисторен инвертор.
• 1979 г. се пуска първият инвертор с векторен контрол.
• 1985 г. е произведен първият инвертор с цифрово управление.
• 1988 г. е произведен първият нискошумов IGBT инвертор.
• 1995 г. започва серийно производство на първия векторен инвертор за общо предназначение.
• 2006 г. е пуснат в масово производство първият матричен инвертор.
• 2007 г. е произведен 10-милионният инвертор, който е от типа V1000 и е обявен за „най-иновационния продукт“ на Хановерския панаир 2007 г.

Честотните инвертори и сервозадвижванията на YASKAWA в България до 2008 г. са добре познати под търговската марка на OMRON и бяха доставяни от фирма ГЕМАМЕКС. Вече 5 години YASKAWA присъства директно на пазара чрез ГЕМАМЕКС МОУШЪН КО. Предлагаме три фамилии инвертори за ниско напрежение, за средно напрежение и матрични инвертори. Тук ще представим типовете инвертори за ниско напрежение, които са най-често търсени у нас.

J1000 – Честотен регулатор за стандартни приложения
Серията J1000 отговаря на всички изисквания на индустриалната автоматизация за приложения с променлива скорост и възможност за пестене на енергия. Предотвратява приплъзване и осигурява стабилна работа по време на промяна на товара или захранващото напрежение. Гарантира бързо спиране без необходимост от външен спирачен резистор.

V1000 – Честотен регулатор с векторно управление
Серията V1000 е инвертор с общо предназначение, покривайки нуждите на голяма част от приложения, включително използването на векторно управление при отворен контур и мотори с постоянни магнити без обратна връзка. Спира с 50% по-бързо чрез високо магнитно поле.

При промяна на товара и скоростта реагира бързо и подобрява работата на машината. Предлага онлайн автонастройка за по-висока производителност на мотора при ниски скорости. Реализира векторно управление при отворен контур за работа с мотори с постоянни магнити. Има „safety“ входове за включване във вериги за безопасност. Предлага възможност за програмиране на логически функции за интелигентни задачи за управление.

A1000 – Честотен регулатор с прецизно векторно управление
А1000 е най-високият клас инвертор на Yaskawa, който осигурявайки ни голяма експлоатационна надеждност, ползи за околната среда и пестене на енергия, както и много други функции, го прави първокласен избор. Може да управлява синхронен двигател с постоянни магнити с пълен въртящ момент при нулева скорост без необходимост от енкодер.

Притежава модернизирана Auto-tuning функция за автоматична настройка на мотора при анализиране на промените по време на работа на мотора. Предлага технология за пестене на енергия, която подобрява ефективността и производителността на машината в комбинация с асинхронни или синхронни мотори. Разполага със специални фърмуери за специални приложения като: шпиндел, позициониране, кран и подем, електрически вал и др.

L1000A – Регулатор за управление на асаньори
Серията L1000A е регулатор със специално предназначение за асансьори с 3 милиона старта при 165% изходен ток. Имаме възможност за управление на асинхронни и синхронни мотори със или без редуктори при асансьорните системи.

Има специални функции като: нов начин за компенсация на момента, предотвратявайки тресение и осигурявайки плавен старт; потискане на момента за по-плавно тръгване/спиране и по-меки характеристики на ускорения и спиране; 5 независими S-криви осигуряват перфектно возене; нов стационарен auto-tuning при работеща спирачка и спрян асансьор; мотор-контактор в съответствие с EN81-1.

Т1000 – Честотен регулатор за текстилната промишленост
Разработен е специално за управление на текстилни машини. Позволява и водно охлаждане.
За повече подробности екипът на ГЕМАМЕКС МОУШЪН КО. с удоволствие ще Ви предостави необходимите материали, консултации или помощ за оптимална настройка и пуск.

Източник сп.“Инженеринг ревю“

   Omron предлага на пазара ново трифазно захранване, S8VK-T с  широко приложение.
Серията S8VK се допълва от четири нови модела:

ordering info S8VK-Т

   Трифазните S8VK-T имат изключително широк температурен диапазон (от -40 до +70 º C), също така предлагат повишена издръжливост срещу вибрации и гарантират стабилна работа дори и в най-сурови среди, подобно на модилите от S8VK-G серията.
За лесен и бърз монтаж, всички модели S8VK-T могат да бъдат монтирани на DIN шина. Двойният набор от изходни клеми (2 за положителния и 3 за отрицателния полюс) дават на потребителя по-голяма гъвкавост при окабеляване.
Спецификация:
Предлагани мощности: 120W, 240W, 480W и 960W
Работен температурен диапазон: (от -40 до +70 º C)
Ефективност: (90%), което намалява консумираната енергия
Входно напрежение: 2-фазно и 3-фазно, 380 до 480 VAC или 450 до 600 VDC.
Монтаж: DIN шина
Стандарти за безопасност: UL 508, ANSI 12.12.01, EN 50178, EN60950-1, UL 60950-1, CSA No. 60950-1, EN 60204-1 PELV, EN61558-2-16 Safety Transformer. Lloyds Register.
Защита: IP20 by EN/IEC 60529
EMI Class B
Функция: 120% претоварване

invt-gemamex-inverters

Алан Сонг, регионален мениджър на INVT за Европа, и инж. Георги Генчев, президент на Гемамекс Моушън Ко, пред сп. Инженеринг ревю

Уважаеми г-н Сонг, INVT е компания с дългогодишен опит на международния пазар. На какво се основава успешната ви маркетингова стратегия?
Много китайски компании насочват маркетинговите си усилия към чужди държави заради конкуренцията от страна на европейски и японски фирми на локално ниво. Първият ключов компонент от една успешна маркетингова стратегия е добрата цена. Никоя компания обаче не е в състояние да разширява пазарните си позиции само въз основа на ниски цени.

Ето защо второ условие за успех е фокусът върху контрола на качеството. В INVT имаме утвърдена практика за контрол на качеството на продуктите. Третият елемент от стратегията ни включва регулярно обновяване на ресурсите на чуждестранните пазари.

INVT е сравнително нова марка на фона на големите компании в бранша. Не е лесно за китайска фирма да е конкурентна на европейския пазар. Ето защо се стремим да осигуряваме максимално съотношение между цена и ефективност на клиентите си, като се вслушваме в изискванията им и реагираме с незабавни пазарни мерки.

Кои са акцентите в портфолиото продукти и услуги на INVT и на какви иновативни технологии са базирани?
Разработваме технологии за редица области като космическия сектор, индустриалната автоматизация и др. Досега сме заявили общо 262 патента в Китай, които са приложими само в INVT за разработването на решения за автоматизация. Дейността ни обхваща още проектиране и конструкция на асансьори, машини, строително оборудване, инверторни решения, управления за кранове и др.

Компанията ни е в бизнеса с инвертори от повече от 12 години. В началото бяхме фокусирани върху местните пазари. Философията ни днес е да се вписваме в нови пазарни среди, вслушвайки се в изискванията на клиентите си. За целта не предлагаме само стандартизирани продукти, но и възможности за персонализиране. Фокусът ни е насочен към технологиите на бъдещето и към усъвършенстване на продуктите ни, за да намерим бързо своето място на европейския пазар.

Какво е мястото на България в дългосрочната ви фирмена стратегия? Какви са спецификите на българския пазар?
Пазарът в България е сравнително малък на фона на другите европейските страни. Стратегията ни тук винаги е била да намерим силен маркетингов партньор, с който да се развиваме заедно на пазара. Открихме го в лицето на фирма Гемамекс.

Някои от най-големите ни клиенти в България са в областта на машиностроенето – конструкторите на строителна механизация, кранове например. Друг важен пазарен сегмент е внедряването и реновирането на асансьори. Страната ви е утвърдена туристическа дестинация, тук има много нови хотели и такива в ремонт, които се нуждаят от нови, по-модерни асансьори.

Уважаеми господа, бихте ли ни разказали повече за партньорството между INVT и фирма Гемамекс? В какво посока планирате да развивате сътрудничеството си?
Алан Сонг: Сътрудничеството ни е изключително успешно досега. Планираме да разширим бизнеса и обхвата на услугите си на българския пазар. Гемамекс не е просто наш дистрибутор, а партньор, с който работим, растем и се развиваме заедно. Фирмата има над 20 години опит в областта на индустриалната автоматизация, силна техническа база и отлични умения в продажбите, което е от първостепенна важност за нас и ни помага да се справяме успешно с предизвикателствата на пазара.

Георги Генчев: Гемамекс Моушън Ко и INVT са все още в началото на своето партньорство. През 2013 г. започнахме изпитване на продуктите на INVT, които ще бъдат лансирани на българския пазар. Резултатите дотук – след едногодишни тестове, са отлични. Съвместният ни бизнес започва да расте, а клиентите ни са доволни. Ето защо смело можем да се надяваме на успешно бъдеще.

Определено влагаме надежди в сътрудничеството си с INVT, благодарение на високото качество на решенията и конкурентните цени, които предлагат. Партньорството с най- големия производител на честотни инвертори в Китай също задължава много. Предстои ни промотиране на честотни инвертори за средно напрежение, което е нова дейност за Гемамекс Моушън Ко. Качеството е отлично и цените са привлекателни. Надяваме се на успехи.

Източник сп.“Инженеринг ревю“